Skolekonsertturné på Færøyene

27. januar til 2. februar 2020 hadde vi skolekonsertturné på Færøyene i regi av Listaleypurin. Vi deltok også på den flotte festivalen Vetrarjazz, som er den årlige jazzfestivalen i Tórshavn. Bandet bestod av 13 år gamle Lina og Maria, som reiste fra Oslo 26. januar, sammen med de profesjonelle musikerne Ayumi Tanaka og Odd André Elveland.

På Kastrup kunne pianisten Amalie Bendixen fra Esbjerg slutte seg til. Dagen etter ble gruppen gjenforent med gitaristen Bjalla Beintudóttir Dalsgarð, og vi var klar for åtte elleville dager på den fantastiske øygruppen.

Turnéen skulle bli en strålende anledning til å introdusere kommende generasjoner for jazz og improvisert musikk. I tillegg til konsertene, hadde vi workshop på hver skole. Først ute var Skúlatrøð i Klaksvik på en av øyene ytterst på nordøstsiden. Her møtte vi en flott gjeng nysgjerrige barn, som fikk sitt første møte med jazz, og også medvirket ved konserten i skolens samlingssal. 

28. januar sto Runavíkar kommunuskúli for tur. Skolen ligger på Eysturoy, som er en av de mer sentrale øyene, og her ble vi møtt av et kunnskapsrikt personale, og imponerende velutstyrte lokaler. Også her hadde vi workshop for svært dyktige barn før konserten i bygdas storstue, som rett og slett befinner seg INNE i barneskolen.

29. januar gikk turen til Skála skúli rett over fjorden fra Runavik. Det var veldig spesielt å dra ut i nattemørket, for hver dag å oppdage at vi befant oss i helt særengent naturskjønne omgivelser når lyset kom utpå formiddagen. Også på Skála ble vi møtt av svært talentfulle barn, som fikk sitt første møte med jazz og improvisert musikk.

30. januar hadde vi konsert på Fuglafjarðar skúli i Fuglafjørður. Her ble vi møtt av entusiasten Poul Poulsen, som sammen med kollegene sine klarer å få helt vanlige skolebarn til å spille på et bredt spekter av musikkinstrumenter. Resultatet er at elevene som deltok på workshopen kunne medvirke på flere av låtene under konserten vår, med strålende resultat.

Den siste skolekonserten fant sted på Lítliskúlin i Tòrshavn 31. januar, og maken til publikumsrespons skal man lete lenge etter. Også her hadde vi workshop med barn som kunne delta på konserten, og alle improviserte.

1. februar var det turnéavslutning på Nordens Hus i Tórshavn. Vi takker Sunnuva Bæk og den fine festivalen Vetrarjazz for strålende tilrettelegging. Vi takker Listaleypurin og Rannvá Káradóttir Justinussen for at de inviterte oss til å lage skolekonsertturné, -det skal vi da sannelig gjøre mer av.

Vi takker alle de rause, fantastiske menneskene vi møtte rundt om på Færøyene, og skolene som stilte opp med lokaler og utstyr, talentfulle barn, og entusiastiske lærere. Vi takker Gunn Hernes ved Nordens Hus for at hun viste oss vei inn til enda et land i våre hjerter, og vi takker helt inn i EVIGHETEN for at vi fant den 10 år gamle gitaristen Bjalla Beintudóttir Dalsgarð.