Ny samarbeidspartner i Siena

For få uker siden vi fant vi ut at det finnes en jazzskole for barn i den nydelige byen Siena i Italia. Vi klarte å oppspore to av musikerne som er ansvarlig for prosjektet, og disse var svært glade for å komme i kontakt med kolleger. 20-22. februar 2017 besøkte vi skolen. Skolen er tilknyttet det velrenomerte konservatoriet Siena Jazz, som ledes av bassisten Franco Caroni.

Organisasjonen arrangerer også konserter, og driver opplæring og utdanning av jazzmusikere på alle nivåer. For en tid siden satte de også i gang et opplæringstilbud for barn. Ansvarlig for opplegget er gitaristen Fabrizio Bai.

De har flere dyktige timelærere tilknyttet prosjektet, bl.a. saxofonisten Elisa Lastrucci fra Arezzo. Nok en gang slår det oss dette som vi har opplevd ved lignende besøk i Japan, Sør-Amerika, Portugal, og andre steder i Europa, -at det er så mye som er likt, samtidig som vi har så utrolig mye å lære av å bli kjent med hverandre.

Her legger de mye vekt på rytmetrening, og alle elevene spiller i tromme-ensemble i forkant av den øvrige samspillundervisningen. De har også individuelle timer på instrumentene sine, men dette er ikke så integrert i samspillet som hos oss. Men de spiller i små ensembler, slik vi også gjør. De spiller flere av de samme låtene, noe som gjør det lett å få til samarbeidsprosjekter. Det er også mange likheter når det gjelder utstyr og andre praktiske ting.

De driver en del hermeleker der barna instruerer hverandre, og får trening i å forme musikk. De har også en del teoriundervisning. Dette er integrert i samspill- og individualundervisningen, slik vi også gjør. Vi vil nå jobbe for å få gang utviklingsprosjekter i løpet av det kommende halvåret, slik at de norske og italienske barna kan spille sammen.