Den første åpne konserten på turnéen i forbindelse med kulturutvekslingsprosjektet mellom Stavanger/Sandnes, Japan og Østerrike, ble fullklaff. Denne konserten var et samarbeid med Vågen Videregående skole og Kulturskolen i Sandnes. Konserten fant sted i den velutstyrte Vågensalen, i det flotte bygget som også huser Kulturskolen.

Etter mange fine innslag med elever fra kulturskolen og musikklinja, ble siste avdeling overlatt til de unge jazztalentene. Plutselig satt repertoaret som et skudd, og musikken tok helt nye retninger. Kompet løftet bandet fram, og det oppstod meget godt samspill mellom bassisten Risa Takahashi fra Sapporo og trommeslageren Maja Kemp fra Graz. De krevende temaene i blåsen, svingte som aldri før, og samtlige solister overgikk seg selv.

Bandet ble meget godt mottatt av et lyttende og entusiastisk publikum. Allerede etter første låt var det stormende jubel i salen. Bandet ble ytterligere løftet av den positive responsen, og fyrte av et helt knippe kanonlåter. Dette var en perfekt åpning på turnéen, og vi fikk svært gode skussmål fra de mange fagfolkene som var tilstede.

De forbausende resultatene viser hvor viktig det er å gjøre prosjekter der man virkelig går i dybden. Det brukes mye ressurser på store prosjekter der svært mange deltakere får et lite drypp. Dette må vi selvfølgelig fortsette med. Det er likevel interessant å reflektere over hva man kunne oppnådd, hvis man klarte å balansere dette med flere prosjekter der man klarer å gi hver enkelt så mye oppmerksomhet, at det faktisk blir til noe, og at det gir varige virkninger. Å gjennomføre flere slike prosjekter ville bringe fram flere utøvere som både ville bidra til å rette opp kjønnsbalansen, og til å bedre rekrutteringen til musikkformen generelt. I et større perspektiv, ville det også heve kvaliteten på selve musikken og gi grobunn for mer kvalitetsmusikk.