Strålende prosjekt i Sørvági på Færøyene

Allerede da vi tok en rekognoseringstur til Musikkskúlin í Vágum torsdag 5. januar, skjønte vi at her er store ting i gjære.  Her har den entusiastiske jazzpianisten Holgar Johannesen i samarbeid med gode kolleger bygget opp et barnejazzband med inspirasjon fra oss og de prosjektene vi samarbeider med.

Holgar besøkte nemlig Kids in Jazz med noen av elevene sine allerede i august, og har siden jobbet inn en del av de låtene vi også bruker på dette nivået.

Først fikk vi en omvisning i de flotte lokalene de har fått til på dette hyggelige stedet som ligger like ved Vágar lufthavn.

Vi fikk også høre litt om hvordan skolen er organisert, og hvordan kollegiet jobber sammen.

Så fikk vi et svært gledelig gjensyn med en del av de elevene vi ble kjent med i Oslo i august.

Her var det lagt et svært godt grunnlag, og allerede skjedd mye på disse få månedene, som det var lett å spinne videre på.

Denne første dagen jobbet vi først litt videre med komp-instrumentene, og fikk inn flere nye låter på en kort ettermiddagsøkt.

Dermed lå alt til rette for seminaret som var planlagt her på lørdagen.

Da vi var tilbake i Sørvági på lørdag, fikk vi endelig møte resten av gruppen, og FOR en gjeng dette har blitt! Besetningen er doblet siden gruppen var i Oslo, og her er det et svært godt potensiale å jobbe videre med.

Vi hadde også med oss to av de barna vi har jobbet mest med i Tórshavn de siste årene, samt pianisten Sofie Zhang Larsen fra Esbjerg på sydlige Jylland. Dette kom godt med da vi delte bandet opp i ulike instrumentgrupper, og på få timer hadde vi mer en doblet repertoaret.

Skolen drives av superentusiasten Eirikur Skála, som er saxofonist med jazzutdanning i Reykjavik, og sterkt involvert i driften av Tórshavnar Big Band.

Eirikur er forøvrig involvert i det meste, og mer gjestfritt værtskap skal man lete LENGE etter.

Da repertoaret var på plass tok han hele gjengen med på stedets beste pizzarestaurant, og her gikk praten livlig både blant små og store.

Eirikur har vært involvert i flere store utvekslingsprosjekter, både på Island, i Italia og andre steder i Europa, og er flink til å organisere og skaffe finansiering til prosjekter som får fart på kulturlivet og opplæring av nye generasjoner.

Vi kommer garantert til å samarbeide videre med Musikkskúlin í Vágum, og føler oss sikker på at møtet med disse dyktige og engasjerte kollegene, vil få ytterligere fart på arbeidet med å utvikle nye nordiske prosjekter på tvers av landegrensene.


Da alle var gode og mette var det klart for konsert på Musikkskúlin. Her fikk dette flotte bandet presentert hele det nye repertoaret sitt, med gode solistprestasjoner og svingende komp, for et begeistret publikum.

Vi fikk også høre Sofie Zhang Larsen fra Esbjerg, som imponerte alle med sinn energiske versjon av Brubeck-klassikeren Blue Rondo a la Turk og andre komplekse jazzlåter, sammen med Bjalla Beintudóttir Dalsgarð og Klára Anna Josefsdóttir Abrahamsen.

Og helgen var ikke på langt nær slutt med dette. På søndag var hele gjengen samlet i Tórshavn. Mer om dette i neste artikkel. Flere bilder fra Sørvági nedenfor.

Besøket er del av det store prosjektet Barnejazz i Norden, som er støttet av Nordisk Kulturfond.