Tilbake på Færøyene

6. januar var vi endelig tilbake på Færøyene. Vi har vært på jakt etter en måte vi kan vedlikeholde og videreutvikle de fantastiske kontaktene vi har bygget opp her. Dermed fikk vi sydd sammen et opplegg på rekordtid, da vi like før jul fikk tilskudd fra Nordisk Kulturfond, til et prosjekt vi har kalt Barnejazz i Norden.

Prosjektet retter seg først og fremst mot de miljøene vi allerede har samarbeid med på Færøyene og Island, men vi har også satt av en andel til bl.a. det miljøet vi har samarbeidet med i Esbjerg på sydlige Jylland de siste årene. For å få midlene til å strekke til for begge formål, har vi lagt opp til en slags mentorordning, der de mer erfarne barna og ungdommene reiser med som solister og assistenter, når vi gjør prosjekter med mer nyetablerte grupper. På denne måten får vi bygget et felles nordisk miljø, der barna også henter inspirasjon fra hverandre.

Denne gangen hadde vi tatt med pianisten Sofie Zhang Larsen fra Esbjerg. I tillegg til å medvirke på seminarer både i Sørvági og Tórshavn, jobbet Sofie inn et triorepertoar sammen med den allerede veletablerte gitaristen Bjalla Beintudóttir Dalsgarð og den svært talentfulle trommeslageren Klára Anna Josefsdóttir Abrahamsen, begge fra Tórshavn. Allerede tidlig på fredagen var vi på plass i de flotte lokalene til Torshavnar Musikkskúli, som er en svært profesjonell og kjærkommen samarbeidspartner.

Resten av fredagen brukte vi på å få inn et repertoar med trioen, som kunne sette en spiss på konsertene de påfølgende dagene. Og det er jo ingen sak når det svinger som ei kule fra første tone. Vi må tenke lange linjer når vi jobber med disse internasjonale prosjektene. Bjalla skal på turné i Japan med tre av elevene våre fra Oslo i midten av februar. Dermed hadde vi øvd inn hennes låter på nett med Sofie på forhånd. Ved å koordinere på denne måten, klarer vi å holde flere prosjekter gående i månedene og årene som kommer. Det er også litt fint å tenke på at de erfaringene vi gjorde med digital undervisning under pandemien, nå hjelper oss med å få til flere ekte møter mellom mennesker. Rapport for resten av oppholdet på Færøyene kommer i egne artikler.