10. juli dro vi på turné til Japan med elevene våre. Det ble mange sterke opplevelser, og en kulturutveksling uten sidestykke. Les mer

10. juli dro vi på turné til Japan med elevene våre. Ikke uventet hadde vennene våre i Sapporo laget et fantastisk opplegg for oss. Vi ble møtt på flyplassen, og etter å ha sjekket inn på hotellet dro den ene gruppen for å øve med 14 år gamle Kiko Miyake, som var med oss på alle konsertene.

Neste dag ble vi transportert til Sapporo Art Park, som er en lignende park som Vigelandsparken. Her ble vi mottatt av to fantastisk hyggelige diplomater fra den norske Ambassaden, som hadde tatt turen helt fra Tokyo for å ta i mot oss.

Lederen for parken, representanter for Sapporo Jazzschool, og den norske konsulen (Mr. Yokohama), som har bidratt betydelig til finansieringen av oppholdet, var også tilstede. Etter en orientering ble vi vist rundt i parken. apporo Art Park rommer flere orginale Vigeland-verker, som har vært utleid fra Oslo Kommune i en årrekke.

Etter omvisningen ble vi fraktet med buss, og etterhvert to taubaner, til et fantastisk sted langt oppe i fjellet, med panoramautsikt over byen. Her var det mottakelse i regi av Ambassaden, med en rekke hilsener fra både diplomater og representanter for Sapporo by, og endelig fikk vi møte vennene våre i Sapporo Jazzschool. Vi spilte for hverandre, og fikk storslått servering og flotte gaver.

Dagen etter, spilte vi på en utescene i nærheten av Rådhuset, i regi av Sapporo City Jazz. Dette er i omfang den største jazzfestivalen i Japan, og den foregår hele sommeren.

Etterpå ble vi hentet med buss, og transportert til Kutchan, en annen by i Hokkaido-regionen. Her hadde vi kulturutveksling med TV-overføring sammen med vennene våre og et lokalt band, og deretter grilling og sosialt samvær.

Etter overnatting i Kutchan, dro vi på tur sammen med vennene våre, i naturskjønne omgivelser. Etterpå spilte vi på i en flott konsertsal i regi av Kutchan Summer Jazz Festival. Her var elevene våre også solister med bandet fra Sapporo og et lokalt band.

Dagen etter var vi tilbake i Sapporo, der spilte for hundrevis av entusiastiske tilhørere, på hovedscenen for Sapporo City Jazz. Begge gruppene spilte på sitt ypperste, og ble særdeles godt mottatt. Utenfor ble vi møtt av fansen, da en del av de vi har invitert til Kids in Jazz 2013 var på plass.

Dagen etter var vi i audiens hos ordføreren i Sapporo. I en by som er fire ganger større enn Oslo, er det ganske mye formaliteter rundt en slik audiens. Representanter for Sapporo Jazzschool viste enorm takknemlighet for hvordan de hadde blitt mottatt da de besøkte oss første gang i 2012. Det ble lagt vekt på det gode forholdet mellom Norge og Japan, og den tette koblingen mellom Sapporo og Oslo, bl.a. gjennom Vigeland, og ved at begge byene er kjent for vinter-OL. Elevene ble bedt om å fortelle om inntrykket av Japan og Sapporo, og dette taklet de meget bra. Til slutt ble det overrakt gaver og hilsninger.

Et fantastisk opphold ble avsluttet på den herlige klubben Hallstairs midt i Sapporo sentrum. Etter at Barnas Jazzhus ble kåret til Årets Jazzklubb, har vi hatt en drøm om å eksportere dette konseptet til andre steder. Denne drømmen gikk i oppfyllelse denne kvelden. Vi inviterte japanere både fra Sapporo Jazzschool og andre jazzinteresserte barn i denne jazzgale metropolen til å spille med oss, og til tider var det flere japanere enn nordmenn på scenen. Arrangementet ble en stor suksess, og vi har også blitt kontaktet av bransjefolk som er interessert i å lage et slik arrangement i Tokyo.

Her fikk vi også høre en av gruppene vi har invitert til Kids in Jazz, noe som lover MEGET bra! Etter denne fantastiske kulturutveksling dro elevene hjem til Norge, men mer arbeid gjensto. De følgende dagene ble brukt til møter med de familiene som skal sende barna sine til Kids in Jazz 2013, og til forberedelse av samspillprosjekter på tvers av landegrenser både i Sapporo, Kawasaki og Yokohama.