I juni startet vi et omfattende prosjekt i Sundsvall-regionen i Sverige. Gjennom en hel seminar-serie skal vi i samarbeid med lokale jazzpedagoger bygge opp flere barnejazz-grupper fra grunnen av.

Initiativtaker er trompetisten og storbandlederen Fredrik Norén, som er tilsatt i Musik Västernorrland. Norén er også tilknyttet Svensk Jazz, som er søsterorganisasjonen til Norsk Jazzforum. Norén har vært meget sentral i oppbyggingen av den fantastiske Youth Jazz Festivalen i Stockholm, og det var i forbindelse med denne festivalen Improbasen hadde sitt første samarbeid med Svensk Jazz, våren 2014.

Til prosjektet i Sundsvall, er det plukket ut 5 jazzpedagoger som har tilknytning til en del av kulturskolene i regionen. Den første helgen brukte vi på i gi disse dyktige musikerne en grundig innføring i Improbasen's erfaringer og metodiske tilnærming til jazzundervisning for barn. Fra og med den andre helgen prøvde vi også ut denne metodikken på to barnegrupper, en fra Sundsvall, og en fra Örnskoldsvik, som ligger mellom Sundsvall og Umeå.

De påfølgende helgene har vi jobbet videre med å utvikle disse barnejazzgruppene, gjennom individuell oppfølging, og intensive samspilløkter. Resultatet er aldeles oppsiktsvekkende, og har gitt store ringvirkninger. I Örnskoldsvik har de allerede fått en barnejazzgruppet TIL på bena. Dermed er denne byen med 28.000 innbyggere i det nordlige Sverige i front når det gjelder rekruttering på jazzfeltet i Sverige. Oppdragene har ikke latt vente på seg, og i november er gruppene invitert til den store samlingen for Skandinaviske barnejazzgrupper i Kolding i Danmark.