Lørdag 9. februar ble en svært spesiell dag på Barnas Jazzcafé. Nok en gang stod scenen til disposisjon for de yngste jazztalentene. Det ingen visste, var at det denne ettermiddagen skulle dukke opp gjester fra de utroligste steder.
Bilder av Asaki Abumi

Konserten begynte med et ungt, meget samspilt/lyttende band, med Jenny Frøysa på altsax, Karl Erik Huseby på bass og Christine Lindgren på trommer. Etter første låt dukket plutselig Camilla Slaattun Brauer og Øyvind Skjerven fra Norsk Jazzforum opp på podiet.

De kunne annonsere at Barnas Jazzhus er kåret til Årets Norske Jazzklubb 2013. Vi var målløse av overraskelse og begeistring. Du kan lese mer om selve prisen her, og på jazzinorge.no.

For å kvittere for prisen gikk et nytt band på scenen.

Her fikk vi høre den 12 år gamle gitaristen Jon Åge Huseby, i samspill med den fremmadstormende trommeslageren Trym Saugstad Karlsen.

For å oppsummere de mange fine opplevelsene vi har hatt siden vi åpnet Barnas Jazzcafé, startet de sitt sett med standardlåten Days of wine and roses.

Etter noen få takter blandet en trompet seg inn i melodien fra rommet ved siden av.

Inn på scenen kom fantastiske, 14 år gamle Sumire Yoshino, som vi ble kjent med da vi arrangerte festivalen Kids in Jazz.

Sumire hadde tatt turen helt fra Sapporo i Japan for å være med på feiringen. De norske vennene både på scenen og i salen var helt vantro av forbauselse og gjensynsglede.

Etterpå dukket også Tomoko Furuya fra Sapporo Junior Jazzschool opp. Hun overbrakte gratulasjoner fra Japan, og leste opp en helt spesiell hilsen fra ordføreren i Sapporo.

Men det stoppet ikke her. Da bandet fortsatte med Dave Brubeck's Blue Rondo a la Turk, stormet en ny japansk jente inn på scenen, og spilte så pianoet ristet. Publikum var overbegeistret, og da elevene ved Improbasen ble spurt om hvem dette var, måtte de virkelig klø seg i hodet. Var det mulig at de kunne glemt en av vennene fra sist sommer?

Neida, dette viste seg å være 13 år gamle Saki Gondo fra Yokohama. Hun spiller i Sasage Jazz Ensemble Orchestra, et nytt band vi har "funnet" der nede. Faktisk har hun aldri vært ute av Japan før, så etter å ha blitt fraktet direkte til Kråkstad, synes hun sikkert utlandet er et underlig land.

Sannheten er at de to jentene hadde ligget i skjul noen dager på en hemmelig adresse i Oslo. På denne måten var det mulig å øve inn to parallelle opplegg, slik at de unge talentene fra hver sin side av kloden kunne gjennomføre en konsert sammen uten at de visste om hverandre, og uten noensinne å ha spilt sammen. Spontankomposisjon på høyt plan!

Men enda var det mer i vente denne ettermiddagen. I andre sett fikk publikum for første gang møte vokalisten Bethany Forseth. Hun er opprinnelig fra Oslo, men har bodd tre år på Kypros, og begynte å synge jazz der nede.

Dermed ble dette første gang et norsk publikum fikk høre henne. Og FOR noen vokalprestasjoner! Hun skled rett inn i bandet med Frøysa, Huseby og Lindgren, og vil være med på turnén til Japan i juli.

Resten av konserten ble et forykende møte mellom alle disse unge talentene i ulike kombinasjoner, på tvers av grupperinger, landegrenser, kjønn, aldersnivåer og kontinenter.

Etterpå ble det feiring med hjemmelaget japansk mat, før gjestene tok en svipptur til Bergen og Voss. (Mer om dette kommer).