Etter alle de flotte erfaringene vi har gjort med kulturutvekslingsprosjektet, ble det bare helt nødvendig med en siste samling sammen med elevene våre i Oslo, før vi sendte gjestene hjem til Japan og Østerrike. Dette ble et meget hjertelig gjensyn, og denne gangen kunne vi bygge videre på det vi fikk til på forrige session. Man skulle kanskje tro at de unge nybegynnerne hadde ligget på latsiden mens vi andre var på turné på Vestlandet, men neida! De hadde tvert i mot latt seg inspirere av utenlandsbesøket, forberedt seg grundig, og nå spilte de så det sprutet på den ene komplekse låten etter den andre.

Avdelingen i Oslo er altså et resultat av at Sparebankstiftelsen bevilget 600.000 til å lære opp et kull helt fra grunnen av. Gjestene var litt slitne etter mange dager med tett program, men de kviknet raskt til da de ble utfordret av framgangen til disse nybegynnerne. Dermed ble dette kulturutveksling i ordets rette forstand. Disse barna er så unge at de ikke har så mye felles språk enda, men de fant sammen gjennom en felles lidenskap for musikk. Solistprestasjonene løftet seg, samspillet nådde nye dimensjoner, og de lyttet til hverandre med oppriktig nysgjerrighet, som kom klart til uttrykk i de individuelle prestasjonene.

Dermed er utvekslingsprosjektet over for denne gang. Vi har lært utrolig mye av å jobbe sammen med Sakura Imai og Risa Takahashi fra Sapporo, og Maja Kemp fra Graz i Østerrike. Gjennom dette prosjektet, har vi knyttet enda tettere bånd til både Japan og Østerrike. I tillegg har vi lagt grunnlag for å bygge opp et varig tilbud i improvisasjonsmusikk for barn i Rogaland.

Vi er også i gang med et samarbeid med Sverige, som vil bli utvidet i 2015, og vi har gitt en ekstra løft til våre egne elever i Oslo, som har blitt inspirert av dette herlige besøket. I tillegg til det musikalske utbyttet, er det også en velsingnelse å tilbringe tid med barn som smiler fra øre til øre, så lenge de får servert rikelig med fisk!  Det viktigste av alt er det samholdet som oppstår på tvers av landegrenser, og at det utvikles musikalske relasjoner og personlige vennskap som varer livet ut.