Vi har nesten ikke turt å si det så vi ikke konkurrerer med oss selv, men vi skal faktisk delta på en konsert i Lindemansalen på Norges Musikkhøgskole ETTER konserten på Sentralen nå på søndag.

Love songs for Afghanistan – er en konsert med sanger om kjærlighet i solidaritet med musikere, musikkpedagoger og musikkelever i Afghanistan, og Afghanistan National Institute of Music. Det er et internasjonalt arrangement med konserter i flere land, og initiativet kom i stand etter de mye omtalte ødeleggelsene av instrumenter og musikkutstyr på en musikkskole i Kabul. Bildene som ble spredt, viste seg å være gamle,
men situasjonen er høyst reell, og skolen har stengt ned i frykt for represalier.

Som oss, har denne skolen både jenter og gutter, men tilbudet har vært spesielt viktig for jenter i Afghanistan, og vi er bedt om å delta fordi vi også har et sterkt fokus på å utjevne kjønnsforskjellene i deler av musikkbransjen.

Norges Musikkhøgskole er arrangør for konserten i Norge, og ønsker å gi særlig oppmerksomhet til Afghanistan National Institute of Music (ANIM). Dette er landets eneste musikkskole, som ble etablert i 2010 av Dr. Ahmad Naser Sarmast. ANIM er dedikert til å sikre afghanske barn og unge retten til musikk, til å fremme musikalsk mangfold i landet, og til å bygge ned kulturelle, etniske, religiøse og kjønnsbaserte barrierer.

ANIM er kjent for orkesteret Zohra, som består av jenter i alderen 13 til 20 år. Zohra har blitt et symbol på en utvikling mot større frihet for jenter. Gjennom musikkopplæring får afghanske barn og unge sjansen til å utvikle kulturell identitet, sosial tilhørighet, mestring og menneskeverd.

Etter initiativ fra the Queensland Conservatorium, Griffith University Australia i samarbeid med flere internasjonale institusjoner, vil Norges Musikkhøgskole vise støtte til afghanske musikere og til den viktige musikkpedagogiske institusjonen ANIM.

På vårt innslag deltar Elinor Brørby (altsax), Lina Mosli Sæther (tenorsax), Bjalla Beintudóttir Dalsgarð fra Færøyene (gitar), Johanne Kurverud Storløkken (piano), Alva Salomon Grønning (bass) og Mina Toda Bernhardsen (trommer).

I tillegg til det musikalske innslaget er vi bedt å si litt om det arbeidet vi gjør internasjonalt for å rekruttere jenter til musikkformen, og å bygge nettverk og organisere prosjekter de kan delta på. Da passer det godt at Bjalla Beintudóttir Dalsgarð fra Færøyene er i Oslo denne helgen, nettopp for å delta på slike prosjekter. Over helgen kommer Amalie Bendixen fra Danmark for å delta på konserten vår i  i Sofienberg kirke neste helg, og samme dag som Amalie reiser, kommer Rhona Ustunel fra Tyrkia/London for å delta på konserten på Nasjonal Jazzscene 30. oktober.

Så dette er en pågående prosess som aldri stopper, og vi gleder oss til det igjen blir mulig å involvere jenter fra mer utsatte land og områder i disse prosjektene. Vi tillot oss å ta en liten prøve på innslaget i forbindelse med dagens konsert på Nasjonal Jazzscene, og det fungerte utmerket, så dette blir spennende å være med på, og vi takker for tilliten.

Du kan lese mer om konserten på NMH's nettsider.

Du kan reservere billett her